Morgus


Morgus

Jízda na motocyklu


Začátky

Za minulého režimu měli první zkušenosti s motorkami lidé často už v dětství, protože na vesnici se často našel nějaký ten pionýr, na kterém se dalo projíždět po okolí. Začít s řízením motocyklů lze i bez předchozích zkušeností rovnou výcvikem v autoškole, akorát je potřeba připravit se na to, že to není až tak snadné. Je totiž zapotřebí při závěrečné zkoušce absolvovat i cvičiště, a navíc je na tuto skupinu motorových vozidel vymezen menší počet hodin než na osobní automobil, takže bez píle se pro zvládnutí zkoušek neobejdeme.

řidič motocyklu

Teorie je potřebným základem, přičemž aktuální otázky jsou dostupné na webu ministerstva dopravy. Cvičiště trénuje ovládání motocyklu, aby žák zvládat ovládat plynule a bezpečně stroj v různých i krizových situacích. No a na závěr se jede do provozu, kdy učitel s komisařem jedou v autě za Vámi a dávají Vám pokyny. Zjišťuje se, zda dodržujete předpisy a zvládáte fungovat v provozu.

Dobré vybavení

Jakmile získáte řidičské oprávnění, přičemž nutno zmínit, že je odstupňované dle výkonu motocyklu, tak se můžete prohánět po cestách na vlastní pěst. Jízda na jednostopém vozidlu je rozhodně zábavou a lze si při něm užít spoustu dobrodružství, protože máme pod sebou lehký výkonný stroj se skvělým zrychlením, a to společně bez uzavřeného prostoru navozuje pocit svobody. Je však stále zapotřebí dbát na to, že tito účastníci silničního provozu jsou dost zranitelní, proto taková srážka s osobním automobilem může být opravdu fatální.

motorkář na motorce

Je proto zapotřebí dávat stále velký pozor a nepočítat s tím, že nás řidiči větších vozidel stále vidí a vždy nám dají přednost. Neměli byste zapomínat ani na nákup kvalitního vybavení, protože taková přilba skutečně dokáže zachránit život. Kompletní úbor se tak vyšplhá na dost vysokou částku, ovšem následně s ním najedete tisíce kilometrů, během kterých se budete cítit bezpečně.